Idealno dvorište je ono koje je uređeno tako da bude kutak za uživanje i odmor. A da bi to bilo mora da ispuni nekoliko osnovnih uslova. Osim toga, dvorište je prva stvar koju neko vidi kada vam dođe u goste, pa zašto se ne biste potrudili da ostavite dobar utisak?

Ako smo vas ubedili da prionete na posao, sledite ovih sedam osnovnih saveta i uživajte u svom omiljenom mestu za opuštanje, posebno tokom vrelih letnjih dana.

1. Ne pretrpavajte prostor biljkama

Biljke i cveće čine svaki spoljni prostor lepšim, ali je tanka linija između bogate bašte i zbrke od stabljika, latica i lišća. Pružite svakoj biljci dovoljno prostora kako bi slobodno rasla, bez borbe za vodu i sunce.

2. Ne zanemarujte osvetljenje

Proveravajte s vremena na vreme da li rade baštenske lampe. Nekoliko manjih lampi pružiće lepše i prijatnije osvetljenje za dom, a i gosti će lakše naći ulaz.

3. Uklonite korov

Naravno da nije moguće ukloniti svaku divlju biljku čim se pojavi, ali nema opravdanja za dvorište zaraslo u korov. Posvetite malo vremena svake nedelje uklanjanju korova i dvorište će izgledati uredno cele godine.

4. Čistite stepenice

Ako ulaz u vaš dom uključuje i stepenice, potrudite se da ih redovno čistite. Zemlja, kamenčići, lišće i trava nakupe se vrlo lako na njima, pa mogu delovati vrlo neuredno.

5.  Ofarbajte kapiju

Iako kapija nije prvo što vam padne na pamet kada razmišljate o dvorištu, to je ipak njegov nerazdvojivi deo. Ako primetite da boja bledi od dugog izlaganja suncu i vetru, ofarbajte je što pre i sprečite da vaš dom izgleda neodržavano.

6. Ne ostavljajte baštenski alat napolju

Nakon dužeg uređivanja bašte, sve što želite je da se opustite i odmorite. Ali, ne zaboravljajte vaše makaze, lopate i metle u dvorištu. Smotajte crevo za zalivanje, sklonite alat i dopustite da se vaš trud koji ste uložili vidi.

7. Dajte dvorištu lični pečat

Dvorište je savršeno mesto za ispoljavanje vaše kreativne strane. Odaberite cveće, biljke i dvorišnu dekoraciju koji reprezentuju vaš stil ili se uklapaju sa unutrašnjom dekoracijom i pružite vašem domu kohezivan izgled.