Bez obzira na to da li imate lustere ili ne, one su dobrodošle u svakom kutku

NE samo da funkcionalno osvetljavaju vaš prostor, već ga čine i lepšim, baš onakvim kakvim ga zamišljate. Lampe često doživljavamo kao šlag na torti, jer upravo one svojim izgledom mogu da zaokruže sliku koju stvarate u vašim enterijerima. Bez obzira na to da li imate lustere ili ne, one su dobrodošle u svakom kutku, a možete da ih postavite bukvalno gde god poželite, u zavisnosti od njihove veličine. Ponovo aktuelnom retro stilu ni lapmpe nisu odolele, pa su veoma moderne podne, sa visokom, tronožnim postoljem, i abažurima u jednostavnim valjkastim ili kupastim oblicima. Postolje može biti drveno ili metalno, dok su najčešći materijali koji se koriste pri izradi abažura lan, metal, bakar, mesing, svila i plastika. Gde god da je stavite, u ćošak ili centralno mesto u sobi, ovakva lampa će sasvim sigurno skrenuti pažnju na sebe, i to ne samo svetlom. Još ako je abažur u obliku studijske blic rasvete…

Stone lampe osmišljene su u najrazličitijim oblicima, a neka od njihovih postolja izgledaju kao prava mala umetnička dela. Mogu da liče na deo prirode, ako su od debelog kanapa ili komada gotovo neobrađenog drveta, pa na najmoderniju instalaciju sačinjenu od mesinganih krugova, ali i da budu od stakla, kitnjastih ili svedenih formi, kao i da naginju ka engleskom ili francuskom stilu. Zanimljivo je rešenje u obliku starinskog, keramičkog bokala za vodu, oslikanog poput nekadašnjih porculanskih tanjira. Abažuri su različitih boja, od bele, tirkizne ili roze, pa sve do crne, koja, naravno, ne propušta dovoljno svetlosti čak ni za čitanje, ali veoma efektno izgleda i čini prostor toplijim. Neki od abažura imaju somotske kićanke na krajevima i obrube na vrhu, što ih dodatno čini “vremešnijima”.

Zidne lampe mogu da stvore utisak da bukvalno izrastaju iz površine na kojoj su, sa lukom povijenim na gore, ili kao da su samo nehajno spuštene u okrugli držač, koji ih “steže” pri vrhu drške. Predloga ima mnogo, a izbor je na vama. Na kraju, samo uključite svetlo i uživajte u novoj slici vašeg doma.

Izvor: novosti.rs