Ovde su pouzdani načini za uvođenje skandinavskog stila u najvažnije prostorije u kući: dnevni boravak, kuhinju, trpezariju i spavaću sobu.

Svetle i udobne sobe, funkcionalne kuhinje, udobne spavaće sobe – to je ono što volimo kod skandinavskih enterijera. Dekorateri u severnim zemljama takođe vrlo dobro znaju da je manje više, a u isto vreme stvaraju enterijere tako šarmantne da ih ne želite napustiti. Proverite šta možete da uradite da biste tako ukrasili kuću!

Početak skandinavskog stila datira još od 1930-ih – tada su se dizajneri fokusirali na: snagu, funkcionalnost i praktičnost. U to vreme dizajneri su odlučili da dobar dizajn bude dostupan svima, bez obzira na njihov materijalni ili socijalni status. Prema tome, nameštaj treba pažljivo odabrati.

Dnevni boravak – svetao i udoban

U nordijskim zemljama postoje duge zime, tokom kojih ljudima nedostaje sunce. Zbog toga su kuće uređene tako da dominiraju svetle boje koje reflektuju sunčevu svetlost. Zahvaljujući tome, unutrašnjost izgleda mnogo ugodnije i čini se većom. Prefarbajte zidove kremastom ili mekom sivom bojom i promenite prekrivač kauča. Takođe vodite računa o dobrom osvetljenju – odustanite od velikih lustera i fokusirajte se na lampe koje ćete smestiti u strateškim tačkama dnevne sobe.

Kuhinja i trpezarija – funkcionalna i minimalistička

Postoji razlog zašto se kuhinja naziva srcem kuće: obično se ljudi zbog obroka okupljaju oko stola. Zato bi stolice trebalo da budu iznad svega udobne – najjednostavnije drvene će biti savršene. Kao dekoracija trpezarije dovoljan je jedan zid obojen belom bojom – na ovaj način ne samo da ćete stvoriti zanimljiv kontrast u ovoj sobi.

Spavaća soba – iznad svega udobnost

Jednobojne i prigušene boje – tipične za skandinavski stil – mirne su i pomažu vam da zaspite. Zato obojite zidove u nijansama sive i bele i izbegavajte dodatke u blistavim bojama. Nameštaj bi trebalo biti što manji – u spavaćoj sobi potreban vam je samo krevet, komoda, noćni ormarić i udobna stolica. Razmislite o stolici za ljuljanje – savršena je za večernju relaksaciju uz dobru knjigu ili omiljeni časopis.

Koji nameštaj odgovara skandinavskom stilu?

Ako još uvek ne znate koji nameštaj treba da kupite kako bi vaš dom izgledao kao da je premešten pravo iz severne zemlje, usredotočite se na funkcionalnost i jednostavnost. Ovo se odnosi i na oblik i na boju: izbegavajte svetle, zasićene boje i zapamtite: bela i siva su uvek odlična kombinacija. Ako je moguće, izaberite proizvode od prirodnih materijala: drvo, pamuk i platno (u slučaju tapaciranja, zavesa). Ako ormari i police imaju ogrebotine na ivicama, još bolje. Zahvaljujući tome, oni izgledaju kao da su prenešeni sa generacije na generaciju – baš kao u skandinavskim domovima.

Zavirite u galeriju fotografija i inspirišite se!

foto:claudia.pl

M.L.