Većina nas odlučuje se da uredi svoj stan bez pomoći stručnjaka, to jest dizajnera interijera, jer novaca, naravno, nikada nije dovoljno

VEĆINA nas odlučuje se da uredi svoj stan bez pomoći stručnjaka, to jest dizajnera interijera, jer novaca, naravno, nikada nije dovoljno. Ipak, ukoliko kupujete nov nameštaj, mogli biste da iskoristite besplatne savete stručnjaka koje imaju svi veliki saloni.

Ukoliko vam nedostaju ideje, ili niste lično dovoljno informisani o trendovima u uređenju stanova, pre nego što se odlučite za renoviranje možete malo da “surfujete” po internetu i vidite šta to predlažu dizajneri. Takođe, možete da sledite i ovih nekoliko uopštenih saveta ukoliko želite da vaš dom izgleda lepo i sa stilom.

STVARI NE MORAJU DA STOJE UZA ZID

Umesto da automatski dvosed smestite uza zid, razmislite kako da ga postaviti u središte prostora. Na taj način ćete stvoriti drugačije, ali prijateljsko okruženje. Dodajte još i sto iza sofe sa par svetiljki i dobićete kompletan doživljaj.

STVORITE OPTIČKU ILUZIJU

Uređenjem malih kupatila sa velikim elementima postići ćete samo da ono izgleda manje. Ono što biste trebali jeste da stvorite optičku iluziju. Jedan od načina da kupatilo učinite većim je da koristite elemente koji “lebde”. Potražite elemente koji se postavljaju u zid, tako da ne zauzimaju patos.

KUPUJTE KVALITETAN NAMEŠTAJ

Renoviranje podrazumeva krupnije zahvate i bar delimičnu zamenu nameštaja, a tu bi trebalo presudan da bude kvalitet. Možda će u startu da bude skuplje, ali ako se dvosed “razvali” za dve-tri godine, neće vam ništa značiti što ste ga platili jeftino.

PRVI UTISAK JE VAŽAN

Predsoblje je prva stvar koju ljudi vide kad dođu u vaš dom i zato ne moraju da ih dočekaju cipele, kišobrani i jakne. Iskoristite taj prostor za neki lep plakat ili sliku, stavite neke neobične lampe i ogledala i prvi utisak vaših gostiju biće da ste osoba sa stilom.

BUDITE KREATIVNI

Ako volite određeni stil, to ne znači da treba da kupite sav nameštaj istog dizajna. Kataloge ili časopise za opremanje stana treba da koristite samo kao ideje, a ne da “preslikate” nameštenu prostoriju iz novina. Bolje je da kombinujete više stilova, da sami uklapate stvari, jer će tako biti i manja verovatnoća da će brzo izaći iz mode.

NEFORMALNO JE MODERNO

Dnevna soba ili trpezarija trebalo bi da pruža osećaj topline i dobrodošlice, a ne hladnog i ukočenog prostora. Naročito to važi za trpezariju u kojoj obično nema mnogo detalja, poput knjiga, slika, fotografija, različitih aranžmana. Stavite stvari koje niko ne očekuje u trpezariji i sigurno će biti zanimljiva i posebna.

NEKA PROSTOR “PRODIŠE”

Često kada ljudima predložite da uklone sve gornje kuhinjske elemente reaguju kao da ste ih uvredili. Drugačiji način razmišljanja o dizajnu kuhinje, poput zamene nezgrapnih elemenata i korišćenje središnjeg dela u kojem su sakriveni sudovi i tanjiri, stvarno može da otvori prostor u kojem ćete se prijatnije osećati.

NIJE BELA JEDINA BOJA

Belo obojeni zidovi jesu klasika, ali će kombinovanje drugih nijansi vašem prostoru da daju poseban pečat i moderan izgled. Zato nemojte da se ustručavate da poneki zid obojite u sivo, plavo, narandžasto ili zeleno jer će vaš stan da deluje življe i bogatije.

NE KUPUJTE U KOMPLETU

Ako hoćete da vaš stan izgleda lepo, ali ne i sterilno, nemojte da kupujete trpezarijski sto i stolice u kompletu. Bolje je da izaberete sto koji vam se dopada, a onda sa njim uparite neke druge stolice jer ćete mešanjem različitih stiglova izbeći da vam dom izgleda kao katalog. Takođe, kupite prvo elemente poput dvoseda ili kreveta, a fotelje ili komode i stoliće u nekom drugom stilu ili drugoj radnji.

novosti.rs